crisio-logo

Σκύρος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η Σκύρος είναι ένα μαγευτικό νησί με εκπληκτική φυσική ομορφιά που αιχμαλωτίζει τον κάθε επισκέπτη. Είναι σαν μία ζωγραφιά στο γαλάζιο του Αιγαίου, ικανή να σας σαγηνεύσει. Η Σκύρος έχει μακρόχρονη ιστορία και μέχρι σήμερα διατηρεί τον πατροπαράδοτο χαρακτήρα της, έχοντας βαθιά ριζωμένα τα ήθη και τα έθιμα.

Ουσιαστικά η Σκύρος, δεν αποτελεί μόνο από διοικητικής πλευράς τμήμα του  Νομού Ευβοίας, αλλά και το τοπογραφικό της ανάγλυφο μοιάζει πολύ με αυτό της Εύβοιας. Η όμορφη Σκύρος αποτελεί το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Σποράδων και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται βορειοανατολικά της Κύμης. Το νησί έχει σχήμα που μοιάζει με 8 καθώς στο μέσο του στενεύει πολύ, με αποτέλεσμα να χωρίζεται σε νότιο και βόρειο. Το νησί του Ευρίπου προσφέρει στην Σκύρο σύντομη θαλάσσια επικοινωνία μέσω Κύμης, από την οποία απέχει 22 ναυτικά μίλια περίπου. Με βάση μία γεωλογική θεωρία η Σκύρος πιθανόν αποτελεί μία σύνθεση τριών ανεξάρτητων νησιών. Σ' αυτό συνηγορούν οι έντονες αντιθέσεις στο ανάγλυφο ανάμεσα στο πευκόφυτο βόρειο και βραχώδες νότιο τμήμα του νησιού. Επίσης το νησί περιβάλλεται από ένα μεγάλο αριθμό νησίδων και βραχονησίδων.

Η πρωτεύουσα του μαγευτικού νησιού είναι η ομώνυμη Σκύρος ή αλλιώς Χώρα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Λιναριά, που είναι το κυριότερο λιμάνι του νησιού. Η πόλη της Σκύρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, στη σκιά ενός μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού μοναστηριού του Άη Γιώργη του Σκυριανού. Η υψηλή αισθητική της Χώρας με τα κάτασπρα σπιτάκια και τις σκουρόχρωμες στέγες δημιουργεί μια μοναδική εικόνα στον επισκέπτη. Η Μεγάλη Στράτα διασχίζει την Χώρα και οδηγεί στην πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, της οποίας το όνομα προκύπτει από την ποιητική διάθεση που προκαλεί στον επισκέπτη η μαγευτική θέα στο νησί. Η πόλη της Σκύρου πλαισιώνεται από πολλούς παραθαλάσσιους οικισμούς, ιδιαίτερα ανεπτυγμένους τουριστικά. Πολύ κοντά βρίσκεται ο οικισμός Μαγαζιά, ο οποίος διαθέτει μία από τις εκπληκτικότερες παραλίες του νησιού. Επίσης νότια βρίσκονται ο Μώλος και ο Πέρα Κάμπος. Ανάμεσα στη πόλη και τη Λιναριά βρίσκεται ο τουριστικός οικισμός Ασπούς που βλέπει στον ειδυλλιακό όρμο Αχίλι. Κοντά στη Λιναριά βρίσκονται οι όμορφες παραλίες Καλαμίτσα, Αχερούνες και Πεύκος. Βόρεια του νησιού, ο σκυριανός Όλυμπος και οι πευκόφυτες παραλίες θυμίζουν έντονα τη Βόρεια Εύβοια. Περισσότερο περιπετειώδης θα ήταν μια περιήγηση στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκεται το επιβλητικό ψηλότερο βουνό του νησιού, ο Κόχυλας. Εδώ το βραχώδες και άνυδρο τοπίο θυμίζει έντονα τη Νότια Εύβοια. Επίσης αξίζει να φτάσει κανείς στις Τρεις Μπούκες, ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, η είσοδος του οποίου κλείνεται από τις νησίδες Πλατώ και Σαρακηνό.

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Σκύρος για τις διακοπές σας είναι η γρήγορη και οικονομική πρόσβαση, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Εύβοια με εξαιρετικά φτηνό εισιτήριο πλοίου. Η Σκύρος είναι γνωστή για τα Σκυριανά αλογάκια, μια αρχαία σπάνια ράτσα μικρόσωμων αλόγων που είναι υπό εξαφάνιση, για τα υπέροχα ξυλόγλυπτα (κυρίως μικρά έπιπλα) και τα υφαντά της. Η Σκύρος είναι ένα ήσυχο νησί για χαλαρές και ήρεμες διακοπές, αν και τα μπαράκια στη Χώρα βάζουν από νωρίς αρκετά δυνατά την μουσική. Η νυχτερινή ζωή κυλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και δεν είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού τα μπαράκια είναι μετρημένα στα δάχτυλα και υπάρχουν μόνο 2 νυχτερινά κλαμπ στο νησί.

Στη Σκύρο μπορείτε να έρθετε ακτοπλοϊκώς μέσω Κύμης. Για Κύμη οδικώς μέσω Χαλκίδας (178 χλμ.) ή  μέσω Ωρωπού – Ερέτριας με πλοιάριο (128 χλμ.). Όταν φτάσετε στην Κύμη (προσοχή στις ταμπέλες – για λιμάνι!!) θα επιβιβασθείτε στο ΦΕΡΥ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» και σε δύο ώρες θα βρίσκεστε στο Λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά. Τα δρομολόγια ορίζονται σύμφωνα με τη Ναυτική Εταιρεία Σκύρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

Ε/Γ-Ο/Γ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΚΥΜΗΣ Τηλ.: 22220 22020 & 22220 22522

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΣΚΥΡΟΥ Τηλ.: 22220 91790

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΛΙΝΑΡΙΑΣ Τηλ: 22220 96465

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΑΛΚΥΩΝ" Τηλ: 210 3843220 & 210 3843221  

Επίσης η Σκύρος  συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα 3 φορές την εβδομάδα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και με Θεσσαλονίκη 3 φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τρίτη και Σάββατο. Η Κύμη συνδέεται με Χαλκίδα - Αθήνα με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Σταθμός Λεωφορείων Λιοσίων 260 Αθήνα. Τηλ. 210 8317153 - 210 8317163.

intro intro intro
intro intro intro

Skyros Chora

skuros-vrady

Skyros-Green

Skyros-Green